Afrikaanse magie: Ifa-religie

Onderwerpen betreffende Paganisme, Wicca, Hekserij, Druidisme, Sjamanisme, Asatru etc.
Plaats reactie
Daturae
Berichten: 663
Lid geworden op: 07-04-2010 22:30

Afrikaanse magie: Ifa-religie

Bericht door Daturae » 22-07-2010 20:22

In navolging op mijn bezoek aan het Afrikafestival me weer eens verdiept in de interessante religies van dat enorme continent. Hieronder mijn bevindingen die ik met jullie wil delen.

In westelijk Afrika hangen veel mensen nog het oude Ifa-geloof aan, een natuurgodsdienst. Met de komst van de islam en christendom hebben velen hun oude riten niet afgezworen, maar hier en daar tussen de nieuwe religie ingepast. Het volk de Yoruba heeft als enige herinnering aan hun ooit machtige rijk dit oeroude geloof.
In landen als Nigeria, Benin, Lagos geloven de huidige Ifa-aanhangers dat iedere gelovige een beschermgeest heeft, zijn of haar Orisja. Boven de Orisja's staat de grote god Oludumare. Door zo'n leger aan geesten valt het voor veel katholieken niet moeilijk een en ander te combineren. Het doet hun denken aan hun heiligenpantheon.
Je Orisja is een geest die zijn oorsprong en betekenis ontleent aan de natuur zelf. Woeste zeeen, of een kabbelend beekje? Open als het veld, of gesloten als het duistere woud? Een moderne advocaat in Benin zou best eens Orisja Obatala kunnen hebben, de geest van duidelijkheid en rechtspraak.

Geen God zonder Godin natuurlijk! God Oludumare heeft drie Godinnen naast zich staan. En aan de aardse vrouwen heeft hij de drie godinnen hun eigenschappen toegedicht.
Godinnen van de Ifa-religie: Oja, Osjun en Jemonja.
Aardse vrouwen worden dus in deze drie typen ingedeeld.
>Oja is de godin van de wind en de verandering. Oja-vrouwen zijn temperamentvol, bruisen van energie, kennen geen grenzen en zijn derhalve niet zo evenwichtig. (Griekse myth. vergelijking: Artemis)
>Osjun is de godin van de rivieren en de vruchtbaarheid. Osjun-vrouwen zijn levensgenieters, lekkerbekken en feestbeesten. Ze zijn wulps en houden van bling-bling. (Griekse myth. vergelijking: Aphrodite)
>Jemonja is de godin van het water dat de Aarde bedekte voor er aarde was, nog voor de god Oludumare was zij er al! Zij is de Grote Moeder, heet ook wel Mammy Water.
Jemonja-vrouwen zijn huiselijk, troostend, gevoelig en vergevingsgezind. Ze houden van kinderen. Maar ze verlangt ook liefde en respect, anders laat ze haar woeste kant zien! (Griekse myth. vergelijking: Hera)

Zoals voor alle menstypen geldt: je bent zelden een pure Oja-vrouw, Osjun of Jemonja: vaak herken je kwaliteiten of pijnpunten in jezelf van twee of drie van de godinnen. Maar door ze te herkennen en te benoemen leer je vaak wel meer over jezelf of je gedrag in relatie tot mensen in je omgeving.

Tot slot, toegift en in navolging op het artikel over kruidenbundeltjes bij de Indianen.

In veel Afrikaanse landen gebruiken ze ook kruidenbundeltjes voor magische doeleinden. Velen kennen ze onder de naam gri-gri, maar in westelijk Afrika heten ze ook wel: Juju-zakjes, goed om van alles en nog wat aan te trekken of juist af te stoten. Wat men er zoal in Nigeria meedoet, waar men het oude Ifa-geloof aanhangt:
Men vult de leren, of palmbladen zakjes, met bloesemblaadjes en kruiden maar ook met haren van een geliefde, of nagels, haren van een bepaald krachtdier, of schelpen.
Om je juju-zakje krachtig te houden moet je er wekelijks even op spugen. Verder moet het regelmatig opgeladen worden op het altaar van een van de drie godinnen die je nodig hebt. Je draagt het zakje bij je, of legt het onder het matras van je geliefde, 't is maar net waar de kracht nodig is.

BB, Daturae
Blessed Be, Daturae

Gast

Bericht door Gast » 22-07-2010 21:44

interessant, Daturae!

Galeswintha
Berichten: 300
Lid geworden op: 09-04-2010 23:48

Bericht door Galeswintha » 28-07-2010 15:13

Leuk om te lezen, en leerzaam!

Plaats reactie