Sint-Jan en midzomer

Onderwerpen betreffende Paganisme, Wicca, Hekserij, Druidisme, Sjamanisme, Asatru etc.
Plaats reactie
Galeswintha
Berichten: 300
Lid geworden op: 09-04-2010 23:48

Sint-Jan en midzomer

Bericht door Galeswintha » 15-06-2010 11:14

Interessante uitleg over Sint-Jan en midzomer. Aan de orde komen de oude volksgebruiken en hoe het hedendaags nog steeds wordt beleefd:

http://www.beleven.org/feest/sint_jan

Gast

Bericht door Gast » 15-06-2010 14:24

Wat leuk!
Ik zou zelf ook net ewat posten over Sint Jan en zijn kruid...
Wat toevallig weer :-)

komt-ie

Sint-Janskruid is in alle Europese culturen een belangrijke plant. Er zijn vele legenden aan deze plant verbonden. Sint Jan (feestdag op 24 juni, het oude Midzomerfeest) is de Heilige van het Licht. De rode olie die de plant bevat, symboliseerde bij de Germanen het bloed van Baldur, God van natuur, zomer en licht, maar ook het bloed van Wodan die door een everzwijn was verwond. Bij de christenen ging het om het bloed van Johannes de Doper, wiens hoofd afgeslagen werd. Anderen beweren dat Johannes onder het kruis van Jezus de bloedbesprenkelde planten verzameld zou hebben. Omdat het kruid heksen en duivels verdrijft, heeft de duivel uit woede alle bladeren met een naald doorgestoken.

De rode olie, in Engeland 'Balm-of-Warrier'( balsem van de krijger) diende voor wondgenezing.

Ook bond men Sint-Janskruid op de daken ter bescherming tegen de bliksem. In de 16e eeuw is de plant algemeen bekend als middel tegen blaasstenen, om de menstruatie op te wekken, tegen koorts, om ontstoken wonden te genezen.

Het kruid heeft een antidepressieve werking.

http://www.tuinen.nl/artikel/168/

Daturae
Berichten: 663
Lid geworden op: 07-04-2010 22:30

Bericht door Daturae » 15-06-2010 22:05

He, leuke site!
Kunnen we op die feestenkalender al onze sabbats ook kwijt? :D

Over St. Janskruid als antidepressivum. PAS OP dames: St. Janskruid innemen kan de werking van de pil drastisch verminderen!

Een veiliger recept: lekkere massageolie!
Zet enkele handenvol (met St. Jan geplukte!) bloemtrossen weg op een halver liter zonnebloemolie. Mooi in de zon zetten, regelmatig schudden. Na twee weken zeven, en de gebruikte olie weer opvullen met verse bloemen (die dan wel niet met St. Jan geplukt kunnen zijn, weet ik....)
Weer een week of twee, drie laten staan. Dagelijks schudden. De olie kleurt mooi rood. Goed zeven en je hebt een massageolie waar je heerlijk warm van wordt, je voelt de zonnekracht erin zitten!
Succes en lukt het niet, kom bij mij maar wat halen! :wink:

BB, Daturae
Blessed Be, Daturae

Gast

Bericht door Gast » 21-06-2010 15:40

Misschien is het een leuk idee om met wat mensen op een zondagmiddag ofzo es sint-jansolie te maken met elkaar!! Het is er nu de tijd voor.... :D


Het christendom heeft de kruidenwis van het paganisme overgenomen. Volgens de christelijke legende is de wis verbonden met Maria, vanzelfsprekend de Moedergodin in vermomming. De apostelen zouden, toen ze het graf van Maria wilden bezoeken, gemerkt hebben dat haar lichaam verdwenen was, en dat er enkel een bos kruiden in het graf lag. De laatste jaren werd het gebruik terug in ere hersteld bij de zogenaamde kruidenwijdingen. In Damme hernam men de kruidenwijdingen in het begin van de jaren '80. Daar worden ze op 15 augustus gehouden. Een van de bekendste kruidenwijdingen gebeurt in Ele aan de Maas. Daar worden traditionele kruiden als boerenwormkruid en bijvoet gewijd door de pastoor. In Leenderkerke, net over de Nederlandse grens, gebeurt de kruidenwijding op midzomer of Sint-Jan.

Sint-Janskruid kwam eveneens in de wis voor, maar was ook zeer geliefd bij jonge meisjes die het plukten in de hoop om een minnaar te vinden. Het kruid werd ook verwerkt in kransen en kronen, samen met notentakken, waaronder cirkeldansen werden uitgevoerd. In sommige streken van Europa gingen de meisjes op Mizomernacht zwijgend naar de vlier om aan de boomfee Frigga te vragen wie hun echtgenoot zou worden. In Vlaanderen plukten meisjes een vlierbloesemtwijgje en hingen dat achter hun bed om te kunnen dromen van hun toekomstige minnaar.


http://www.elfin.be/index.php?option=co ... d=40&id=55

Galeswintha
Berichten: 300
Lid geworden op: 09-04-2010 23:48

Bericht door Galeswintha » 21-06-2010 21:33

Interessant! Juni wordt overigens wel de 'kruidenmaand' genoemd. Veel huwelijken werden vroeger in juni gesloten. De volle maan in juni wordt ook wel 'honingmaan' genoemd waar het huidige 'honeymoon' (De huwelijksreis) nog van over is gebleven.

Honingmaan of rozenmaan

Maand: juni
Kleuren: rood, roze, geel en oranje
Feestdag: 21 juni, Midzomernacht (Litha) - 24 juni, Sint-Jansnacht
Drank: mede
Eten: honingkoekjes, kersen, meloen, ananas
Versiering: rozen
Bomen en heesters: walnoot, hazelaar, vlier, jasmijn, linde
Planten, kruiden en bloemen: kruidje-roer-me-niet, klaproos, korenbloem, nachtschone, sint-janskruid, duizendschoon, rozen en orchideeën
Stenen: chalcedoon, maansteen, parel
Dieren en insecten: vlinder, koekoek, zwarte specht, muggen
Thema: evenwicht

Juni is de beste tijd voor het plukken van allerlei kruiden, deze Maan had ook heel goed Kruidenmaan kunnen heten. Op 21 juni begint de zomer en vieren we de kortste nacht tijdens het Midzomerfeest. Het oude heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe en daar plukken we nu de vruchten van. Op 24 juni vierden men vroeger het oude midzomerfeest Sint-Jan, waarbij sint-jansvuren werden ontstoken en woningen werden versierd met korenbloemen, notenbladeren - een symbool van vruchtbaarheid - en sint-janskruid. Deze nacht zou vol magische geheimen zijn. Men sneed in deze nacht de wichelroede en het sint-janskruid werd geplukt. Een bosje sint-janskruid zou volgens het oude volksgeloof tegen onweer en bliksem beschermen. Op de dag van Sint-Jan werd water uit de rivier geschept en gewijd. Dit water kon men dan het hele jaar gebruiken om zich te beschermen tegen onweer.
Juni is de Maan van honing en rozen, de maand waarin veel stelletjes trouwen, vandaar ook de Engelse benaming Honeymoon, die we nu nog kennen als de huwelijksreis.
In deze periode zaaien de boeren hun akkers in en vieren een feest waarbij aan de Goden om een goede oogst wordt gevraagd.

Ritueel
Versier je altaar met rozen en sint-janskruid en maak een rozenkrans (zonder doornen) voor in je haar. Als de Volle Maan op het Midzomerfeest valt kun je iets extra's doen om de natuur te eren. De doelen die je had gesteld zijn nu vermoedelijk bereikt, maar klopt het wat je wilde? Is je leven in evenwicht? Zo nee, bedenk dan wat je kunt doen om dat alsnog te bewerkstelligen. Heb je wel bereikt wat je wilde, dan is het nu tijd om te gaan bedenken wat je verder te doen staat.


bron: Het Grote Boek van de Maan, Claudia Versluijs

Plaats reactie