De Lammas-Tiramisu

Jouw favoriete recept delen met anderen
Plaats reactie
morna
Berichten: 3
Lid geworden op: 03-08-2015 13:25

De Lammas-Tiramisu

Bericht door morna » 03-08-2015 13:38

Of voor elke andere dag van het jaar :-)

Wat heb je nodig voor zes personen (dat is dus ca. anderhalve schaal van het formaat dat ik mee had):

Voor de laag met lange vingers:
- ca. 250 gram lange vingers;
- ca. 180 gram koffie;
- traditioneel een scheutje Marsala-wijn, maar ik had een scheutje Bayleys en een scheutje rum gebruikt.

Voor de laag met creme:
- 6 eieren (eiwit en eigeel gesplitst!)
- 50 ml water
- 150 gram suiker
- 500 gram mascarpone
- snufje zout

Voor de overige lagen:
- cacao
- geraspte chocolade

Aan keukengereedschap:
- Stuk of wat kommen/pannen om dingen te kloppen/mixen/doen;
- Pan om siroop te bereiden;
- Grote mengkom;
- Schaal voor tiramisu;
- Optioneel (maar erg prettig): keukenthermometer.

Stap 1:
- Zet de koffie. Die moet namelijk afkoelen tot kamertemperatuur en in de tussentijd kun je mooi de andere dingen doen :-)

Stap 2:
- Zet het water met de suiker op op een laag vuur, roer en wacht tot het mengsel een siroop wordt, met een temperatuur van 121 graden Celsius. Heb je geen keukenthermometer? Dan moet je even tips googlen, ik mag in mijn eerste forumposts helaas geen linkjes plaatsen ;-)
- Klop het eigeel;
- Prak de mascarpone;
- Klop het eiwit met een snufje zout tot het stijf staat.
- Wacht tot de siroop goed is.

Stap 3:
- Voeg eigeel toe aan siroop en blijf roeren tot de siroop is afgekoeld.
- Voeg de mascarpone toe en roer ook dit stevig door tot een gladde massa;
- Voeg het eiwit toe en roer dit er voorzichtig door.
Je creme is nu klaar!

Stap 4:
Is de koffie afgekoeld? Voeg het scheutje dessertwijn of baileys/rum toe. Roer goed.

Stap 5:
Nu is het tijd om de tiramisu samen te stellen. Principe is als volgt:
S1. Pak een ovenschaal of andere bak waar je de tiramisu in doet. Pak een lange vinger, doop deze 2-3 seconden in de koffie en leg hem in de schaal. Herhaal tot de bodem is bedekt.
S2. Doe hierbovenop een laag creme, tot de lange vingers volledig zijn bedekt.
S3. Zeef hier wat cacao overheen.
S4. Herhaal stap S1 tm S3 (dus weer laag lange vingers, laag creme, laag cacao)
S5. Bestrooi met geraspte chocolade

Uiteindelijk is de tiramisu dus:
Lange vingers - Creme - Cacao - Lange vingers - Creme - Cacao - Chocolade

Stop de schaal voor ten minste 3 uur in de koelkast.

Plaats reactie